Pizza z bekonem i oliwkami.



Składniki:

Ciasto:

Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij.

Farsz:
  • parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż,
  • 70 g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski,
  • 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
  • 250 g bekony, pokrojonego w kostkę,
  • 140 g startego żółtego sera,
  • 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż, tak by owinąć parówki.
Ponadto:
  • 60 g przecieru wymieszanego z łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii,
  • 1 łyżka oleju wymieszana z dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku,
  • odrobina oleju do posmarowania blaszki.
Przygotowanie:



 Blaszkę posmarować oliwą lub olejem. Położyć wyrośnięte ciasto i dłonią rozprowadzić po blaszce. Na obrzeża ciasta położyć parówki zawinięte serem żółtym i skleić boki.
Ciasto posmarować po całości olejem z czosnkiem.  Następnie posmarować przecierem - sam środek, bez obrzeży.
 Posypać większą częścią sera żółtego.
 Poukładać cebulę.
 Dodać resztę składników.
Na koniec posypać resztą sera żółtego. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec od 15 do 25 minut (u mnie to było tym razem 25 minut).

Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :