Roladki schabowe.




Składniki: (na 8 roladek)

  • 8 plastrów schabu,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 świeża papryka (może być również konserwowa),
  • 1 cebula,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • sól, pieprz,
  • musztarda,
  • mąka.
Przygotowanie:

Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone.

 Cebulę, paprykę i ogórki pokroić.
 Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą.
 Na plastry schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę.

Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły.
Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.
 Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je. 

Gdy mięso ma już złocisty kolor, odlać tłuszcz gdy jest jego zbyt dużo. Zalać wodą, tak by zakryła mięso. Po kilkunastu minutach sprawdzić na smak sos. W razie potrzeby dosolić, popieprzyć . Można również dodać czerwonej papryki.
Po ok.45-55 minutach zagęścić sos (woda rozrobiona z mąką).




Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. super, dzieki za przepis ide robic od razu , mieso juz czeka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  2. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :