Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem.

Roladki są bardzo smaczne. Uwielbiam  faszerować je różnym farszem i próbować różnych smaków. Tym razem koleżanka powiedziała mi o takim połączeniu. Oczywiście musiałam spróbować. By roladki nie były suche można dodatkowo zrobić np. sos pieczarkowy i gotowe już roladki włożyć do niego i chwilę razem poddusić. 



Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 250 g świeżego szpinaku (może być również mrożony).
  • 60g suszonych pomidorów,
  • 110g sera feta,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:


 Piersi z kurczaka rozciąć wzdłuż na pół, rozłożyć i lekko rozbić. Z pojedynczej piersi wychodzi dość duża roladka, także w celu zrobienia mniejszych roladek pierś po prostu całkiem przekroić na pół. 
Szpinak opłukać i poodcinać ogonki. Zagotować wodę i wrzucić na chwilę do niej szpinak, do sparzenia (tak by zmiękł). Odcedzić i posiekać. Dodać pokrojone drobno pomidory suszone i pokruszyć ser feta. Wymieszać. Farsz położyć na posoloną i popieprzoną wcześniej pierś.
  Zawinąć roladkę i owinąć dość mocno ściskając folią spożywczą. Końce folii zawiązać. Zagotować wodę i włożyć do niej roladki. Gotować ok.30min. 

Tak przygotowane roladki można podać same lub w sosie np. pieczarkowym.

 Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :