Zupa krem cebulowo marchwiowa.




Składniki:
  • 1,5 L bulionu,
  • 5 cebul ( ja miałam cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g),
  • 2-3 marchwie - po obraniu ok.190g,
  • 65 g masła,
  • sól, pieprz,
  • grzanki,
  • starty ser żółty.
Przygotowanie:
 Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek bulionu by cebula się nie przypaliła (zupa wtedy wyjdzie gorzka). Dusić do momentu aż cebula zmięknie. Do cebuli dodać startą marchew. Cały czas podlewać lekko bulionem. Gdy składniki zmiękną dodać do reszty bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać startym serem żółtym i dodać kilka grzanek.



Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :