Jogurtowiec z musem malinowym i winogronami.





Składniki:

  • masa jogurtowa:
  1. dwa jogurty greckie (2x125g),
  2. 1 galaretka cytrynowa,
  3. 1 czubata łyżka cukru.
  • mus malinowy:
  1. 250g malin,
  2. 2-3 czubate łyżki cukru,
  3. galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa).
  • galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony),
  • winogrona.
Przygotowanie:

Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki.

Masa jogurtowa:
Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Ostudzoną galaretkę zmiksować z jogurtem na małych obrotach. Wylać na dno formy. Włożyć do lodówki. Gdy lekko stężeje można zacząć robić drugą warstwę.

Mus malinowy:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Maliny zblenderować z cukrem i ostudzoną galaretką. Spróbować czy mus nie jest zbyt kwaskawy, w razie potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć do lodówki.

Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Winogrona umyć i osuszyć. Poukładać na górze ciasta. Można lekko powciskać w mus malinowy. Gdy galaretka zacznie tężeć można wylać na górę. Pozostawić w lodówce na całą noc.



Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :