Lekkie piankowe ciasto.




Piankę można wylać na biszkopty, gotowy spód biszkoptu lub samemu upiec.

Składniki:

  • biszkopt: (forma o śr.21 lub 23cm)
  1. 1/2 szklanki mąki pszennej ( 95g),
  2. 1/2 szklanki cukru (160g  - to jest ciut więcej niż pół, tak mi się sypnęło),
  3. 2 jajka,
  4. łyżka kakao (5g),
  5. pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g).
  • pianki i galaretka:
  1. 4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa),
  2. puszka mleka skondensowanego słodkiego.
Przygotowanie:

Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem o obsypanej bułką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i piec od 15min. do 25minut - należy sprawdzić wykałaczką środek czy jest suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pianka z galaretką: Mleko skondensowane podzielić na trzy części. Każdą galaretkę rozpuścić w 250ml wody. Pierwszą galaretkę zmiksować (całkowicie ostudzoną ale nie tężejącą) i dodać mleko skondensowane, nadal miksować. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki. Po krótkim czasie można przygotować kolejną warstwę ( 2 i 3 tak samo). Na koniec wylać ostatnią galaretkę (lekko tężejącą) i pozostawić do całkowitego stężenia.

Udekorować według własnej koncepcji. U mnie to były mandarynki i bita śmietana.





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :