Pulpety w sosie koperkowym na serkach topionych.




Składniki:
  • 750g mięsa mielonego,
  • 1/2 dużej cebuli,
  • 1,6l bulionu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 100ml mleka,
  • ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g),
  • woda + mąka pszenna,
  • porządna garść posiekanego koperku,
  • majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz.
Przygotowanie:

Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie wrzucić serki topione, wymieszać tak by się roztopiły. Spróbować sos, w razie potrzeby doprawić. Dodać zawiesinę zrobioną z mąki i wody. Podczas wlewania cały czas mieszać. Gdy sos się zagotuje zdjąć z ognia i dodać koperek.

 


 
Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :