Papryka faszerowana w sosie pomidorowym.





Składniki:

  • 5 świeżych papryk ( u mnie były dwie żółte, dwie czerwone i jedna zielona),
  • 1 większa cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • woreczek ryżu (125 g),
  • majeranek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego (lub po prostu sól lub vegeta), słodka czerwona papryka,
  • 1L bulionu ( u mnie był drobiowy),
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • duża łyżka mąki.
Przygotowanie:

Ugotować ryż, ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić.

Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać.

Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem.

Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min. W międzyczasie w drugiej połowie bulionu wymieszać przecier i czubatą łyżkę mąki. Wlać do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się papryki. Przykryć i pozostawić do momentu gdy sos zacznie bulgotać. UWAGA!!! Każde naczynie jest różnej wielkości, także jeżeli uznasz, że podczas wlewania bulionu z przecierem będzie go za dużo, to lepiej jest odlać najpierw sam bulion.
Sosu wychodzi bardzo dużo, także można zrobić go o połowę mniej i też wystarczy.





Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Twoja papryka wygląda pysznie! Przyznam, że bardzo lubię faszerowane warzywa, ale na paprykę się nigdy nie odważyłam, bo bałam się odchodzącej po upieczeniu skórki...Ale może nie jest to aż tak nieprzyjemny szczegół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka papryki jest mięciutka i nie jest to nieprzyjemny szczegół :) Taka sama jest jak w leczo.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :