A la "burrito"

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. 




Składniki:
  • 100g ryżu pełnoziarnistego,
  • 120g czerwonej fasoli z puszki,
  • 80g kukurydzy konserwowej,
  • 55g suszonych pomidorów,
  • 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej,
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki,
  • 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania),
  • pieprz,
  • dwie garście startego sera żółtego.
Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie, dodać do niego czerwoną fasolę, kukurydzę, świeżą paprykę pokrojoną w krótkie paseczki, pomidory suszone pokrojone w kostkę, wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść startego sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli czujesz, że potrzeba soli, użyj jej.
Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min.
Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa.
Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy.
 


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Wypasione nadzienie :)) chętnie bym skosztowała....

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy po tak długim czasie zapiekania tortille nie będą twarde i kruche zamiast elastyczne jak naleśnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie były twarde, wyszły smaczne. Ale jeżeli ma Pan/Pani obawy, można trzymać tortille krócej w piekarniku, do momentu aż ser się rozpuści.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :