Bułki "ślimaki"

Jak to dobrze mieć znajomych, którzy również lubią kuchnię. Dzięki mojej koleżance, która jakiś czas temu pokazała mi zdjęcie swoich bułeczek, ja dziś również zrobiłam. Żałuję tylko tego, że tak długo się ociągałam z ich zrobieniem. Są bardzo smaczne!!!







Bułek wychodzi ponad 20 sztuk. Dokładnie nie wiem, ponieważ zjadłam kilka zanim policzyłam i pewności nie mam :)

Składniki:

Ciasto:

  • 450g mąki pszennej chlebowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8g),
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 90g suszonych pomidorów ( nie ma potrzeby odsączania, mogą być mokre), drobno pokroić.
Farsz:
  • 2 większe cebule, pokrojone w kostkę,
  • 300 g pieczarek, pokrojone w kostkę,
  • 400 g papryki konserwowej, odsączonej, drobno pokrojona,
  • 4-5 ząbków czosnku, wyciśnięte,
  • 160 g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • olej.
Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki wlać oliwę lub olej i mleko. Okrężnymi ruchami palca połączyć mąkę z oliwą i mlekiem. Dodać suszone pomidory. Następnie ugnieść ciasto (zagniatać kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na ok.1h30min., do podwojenia swojej wielkości.


Farsz:

Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. 
Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na pół. 











Rozwałkować na prostokąt. Położyć część farszu. 











Zawinąć jak roladę. 












Kroić niezbyt szerokie, ale też nie za wąskie paski. Układać bułeczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (200stopni) od 25-30minut. Ale należy samemu sprawdzać, gdyż może się okazać, że ten czas będzie jeszcze krótszy.







Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ale świetnie się prezentują :)
    Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Są naprawdę pyszne.

      Usuń
  2. Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych i ile??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. 7g suchych drożdży instant=25g świeżych drożdży. Ze świeżych drożdży wcześniej należy zrobić z nich rozczyn.

      Usuń
  3. fajne te ślimaczki Twoje, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :