Deser z mleka i galaretki

Tym razem propozycja podania deseru z mleka i galaretki jest nieco inna, lecz również bardzo ładnie się prezentuje.




Składniki:

  • 250ml mleka ( 1 szklanka),
  • 1 i 1/2 łyżki cukru,
  • 2g cukru wanilinowego ( 1/2 łyżeczki ),
  • 1 galaretka,
  • 13 g żelatyny ( 1 i 1/2 łyżki),
Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 0,5l wody ( zgodnie z ilością jaka jest na opakowaniu).
Żelatynę rozpuścić w 150ml gorącej wody. 
Mleko zagotować razem z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać razem, zdjąć z palnika i odłożyć, ostudzić. Lampki od wina ( najlepiej by były z grubszego szkła) lub inne szklanki pochylić - znaleźć sposób by w takiej pochylonej pozycji pozostały do stężenia. Wlać mleko z żelatyną i włożyć do lodówki. Gdy mleko stężeje wlać galaretkę - lampki już teraz można postawić w normalnej pozycji.


Z tej ilości składników powinny wyjść 3 porcje. Ja zrobiłam dwie takie jak na zdjęciach i dwie małe ( z czego trochę mleka mi się wylało :( ).
Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Czy można zrobić ten deser bez żelatyny??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Do mleka najlepiej dodać wtedy żółtą galaretkę. Należy sobie obliczyć ilość galaretki do ilości mleka.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :