Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dziś u mnie na obiad ekspresowa fasolka po bretońsku :) Polecam tym, którzy nie mają dużo czasu, a lubią tradycyjne dania.





Składniki:

  • 600g kiełbasy,
  • 250g boczku,
  • 2 cebule,
  • 3 ( 3x400g)  puszki białej fasoli (po odsączeniu 3x240g czyli 720g),
  • 100g przecieru pomidorowego, 
  • zasmażka: łyżka mąki, łyżka masła,
  • 0,9l wody,
  • olej do smażenia.
  • sól (można dodać warzywko, vegetę czy też przyprawę uniwersalną), pieprz, papryka czerwona słodka, majeranek.
Przygotowanie:

 Boczek (lub bekon) podsmażyć.

Cebulę i kiełbasę pokroić, razem podsmażyć na niedużej ilości tłuszczu.


Fasolę odsączyć, włożyć do garnka. Dodać do niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Zalać 0,9l wody i przyprawić ( nie dodawać narazie majeranku). Pozostawić na ogniu do momentu aż się zagotuje. Następnie dodać przecier pomidorowy. 
Zrobić zasmażkę: masło z mąką przesmażyć.
Powoli do reszty składników dodawać zasmażkę (możliwe, że nie będzie konieczności dodania całej zasmażki - należy samemu ocenić gęstość dania), cały czas mieszać. Na koniec dodać majeranek. Zdjąć z ognia. 
Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :