Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

Coś prostego i szybkiego do zrobienia, a do tego smacznego? Proponuję grillowane szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii.





Składniki:

  • 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 zielona cukinia,
  • przyprawy: tutaj należy użyć swoich ulubionych przypraw. Może to być przyprawa ziołowa, zioła czy też tylko sól i pieprz, przyprawa do kurczaka lub tak jak ja dziś użyłam przyprawa do gyrosa,
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek.
Ponadto:
  • fasolka szparagowa.
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami oraz oliwą lub olejem. 


Cukinię pokroić w cienkie paski. Jeżeli nie grillujesz na grillu elektrycznym i nie masz odpływu od tłuszczu, czy też wody lekko należy lekko posolić cukinię i odłożyć na kilka minut. Cukinia puści soki, które należy wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cukinię lekko doprawić przyprawami. Na patyczki do szaszłyków nabić cukinię i pierś do kurczaka (tak jak pokazane jest na zdjęciu). Grillować z obu stron. 

Fasolkę szparagową ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 

Gotowe szaszłyki podawać na fasolce szparagowej lub według własnego uznania.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Ciekawie i smakowicie wyglądają te szaszłyki. Chętnie wypróbujemy przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :