Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu.

Muszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy.



Składniki:

Ciasto:
  • 215g mąki pszennej ( 1 i 1/4 szklanki),
  • 54g mąki krupczatki (1/4 szklanki),
  • 1 jajko,
  • 10g cukru waniliowego,
  • 72g cukru pudru ( niecałe pół szklanki),
  • 125g zimnej margaryny,
  • 3g proszku do pieczenia (1 łyżeczka).
Ponadto:
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 2 czubate łyżki cukru,
  • 0,5l mleka,
  • 710g obranych i oczyszczonych jabłek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • płaska łyżka cynamonu,
  • cukier puder,
  • masło lub margaryna do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:

Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Blachę (rozm.22,5X28cm) wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.









 Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód i dłonią lub wałkiem rozprowadzić ciasto na całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem.










Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem.










 Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić.











Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.









Na wierzch wyłożyć drugą połowę ciasta. Aby sobie ułatwić rozprowadzanie najlepiej jest uciąć sobie kawałek papieru do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto. Odwrócić papier, ciastem do budyniu i powoli odklejać je i kłaść na wierzch. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i piec ok.45min.

Pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.





Smacznego!!!

Komentarze

  1. Mmm, ciasto z jabłkami i budyniem to zdecydowanie coś dla mnie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i napewno tak smakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :