Karpatka.

Karpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się!!! Jest idealne. Wystarczyło tylko znaleźć idealny przepis. Gdzie taki znalazłam? Na blogu, na którym jest wiele wspaniałych i smacznych przepisów, a mianowicie Domowe-Wypieki.pl. Okazało się, że jest to ciasto proste do zrobienia :)






Składniki:

Ciasto:

  • 250ml wody ( 1 szklanka),
  • 150g margaryny,
  • 185g mąki pszennej ( 1 szklanka),
  • 5 jaj,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
  • 750ml mleka ( 3 szklanki),
  • 300g miękkiego masła (można dać mniej, jeżeli nie lubi się zbyt maślanej masy - choć według mnie z taką ilością masa jest pyszna),
  • 185g cukru (3/4 szklanki),
  • 10g cukru waniliowego (2 łyżeczki),
  • 80g mąki pszennej ( 4 kopiate łyżki),
  • 80g mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki),
  • 2 żółtka.
Ponadto:
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Ciasto:

Szklankę wody zagotować z margaryną. Ściągnąć z ognia i jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Z powrotem położyć garnek na małym ogniu i cały czas mieszać przez 2-3minuty - do uzyskania jednolitej masy, która ładnie będzie się odklejać od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. By proces stygnięcia przyspieszyć, ciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy.

 Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką po całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.

Masa:

2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 
1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można przykryć folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha. 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gotowa rozsmarować ją na jednym cieście. Drugim ciastem przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. Najlepsze ciasto jakie może byc.
    Ej Monika wez wyłącz weryfikacje obrazkowa bo męczy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, tylko najpierw się dowiem co to takiego :D

      Usuń
    2. Chyba wyłączyłam, można sprawdzić. Nawet nie wiedziałam, że mam coś takiego.

      Usuń
  2. Uwielbiam karpatkę to jedno z moich ulubionych ciast.
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2014/05/10/wiosenna-botwinka/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także jest nas więcej lubiących to ciasto :)

      Usuń
  3. Moja Słoneczna Kuchnia13 maja 2014 18:32

    Wygląda pysznie :)

    Http://mojaslonecznakuchnia.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda pysznie i takie jest oczywiście :)

      Usuń
  4. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Będę zaglądać do Ciebie Kasiu również.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Karpatka prezentuje się znakomicie. :) Chyba każdy ją robiąc, ma swoje osobiste wspomnienia. Kiedyś gościła u mnie bardzo często, obecnie...to rzadkość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dawno już nie jadłam, dlatego musiałam w końcu ją zrobić :)

      Usuń
  6. Bardzo podoba mi się tutaj , bo są i dania na słodko i na wytrawnie <3
    Będę z chęcią tu wpadać i oczywiście obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepieknie wyglada! z checia wyprobuje Twoj przepis. I nie tylko ten ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  8. skoro mówisz, że znalazłaś dobry przepis muszę go wypróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie przepis jest świetny i polecam. Jedynie jeżeli ktoś nie lubi mocno maślanej masy, to radzę dać mniej masła. Choć mi bardzo taka masa smakuje :)

      Usuń
  9. Muszę w weekend ją zrobić tak super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko, karpatka... niby to tylko zwykłe ciasto ptysiowe i krem, ale i tak należy do moich ukochanych ciast!!! :) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypróbowałam i faktycznie, ciasto wyszło pyszne :) Ja bym jedynie dała nieco mniej cukru do masy budyniowej, ale to dlatego, że ja taka mało słodka jestem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :