Kokosanki

 
 



Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 białka z większych jaj,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:

Przygotować odmierzoną ilość wszystkich składników. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia (na mniejszym ogniu). Dodać mleko, chwilę jeszcze mieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Do ubitych białek dodać masę z wiórek kokosowych i łyżką połączyć. Przygotować blachę, na którą wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nakładać i formować kokosanki. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok.15min. - w zależności od wielkości ( może to być krócej, jak i dłużej ). Kokosanki zdjąć z blachy jak już ostygną.

Przepis na kokosanki zaczerpnęłam ze strony http://kotlet.tv/kokosanki/.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :