Krokiety w waflu z farszem z ziemniaków z cebulką.

Tak sobie ostatnio próbuję różnych przepisów i przyszła pora na krokiety robione w waflu. Już jakiś czas temu kupiłam składniki by je zrobić, jednak tak długo się do nich zbierałam, że w końcu wafle zjedliśmy na słodko. Na szczęście udało się za nie zabrać za drugim razem. I są gotowe, bardzo smaczne i ciekawe krokiety. Zawsze to coś innego, nowego. Mi smakują i mam nadzieję, że innym również zasmakują :)


Składniki:

Farsz:
  • 785g obranych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • olej do podsmażenia cebuli.
Ponadto:
  • 2 wafle,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (nie odparowywać zbyt mocno ziemniaków, by nie były zbyt suche). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki przemielić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę, lekko posolić ( najpierw spróbować ziemniaki by ocenić ile tej soli brakuje, być może nie będzie konieczności jej dodania) i popieprzyć. Wymieszać.



Farsz podzielić na dwie części i rozsmarować na waflach. Pozostawić  na kilka bądź kilkanaście minut do momentu aż wafle zmiękną i będzie można je zwinąć w rulon.

Zwinąć w rulon.
Jeżeli wafle nie chcą zmięknąć i się nie zwiną nie ma się czym martwić. Położyć jeden wafel na drugi, farszem do środka i pokroić w kwadraty bądź prostokąty.
Pokroić zwinięte wafle.

Jajka roztrzepać widelcem. Przygotować bułkę tartą. Obtoczyć krokiety w jajku i bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zarumienienia z każdej strony.


Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Ciekawe krokieciki, na bezmięsny obiadek w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja jadłam je same. Ale oczywiście można do nich zrobić surówkę oraz np. panierowaną pierś z kurczaka.

      Usuń
    2. dziekuje juz je jadlam sa super:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :