Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami.






Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 80g świeżych drożdzy lub 25g suszonych drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru, jeżeli będzie się używało świeżych drożdży.
Farsz:
  • 400g kapusty kiszonej (już po odsączeniu),
  • 2 duże marchwie (185g),
  • 350g pieczarek,
  • 3 mniejsze cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
Ponadto:
  • białko.
Przygotowanie:

Farsz:

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą marchwią ( ja dodatkowo dałam marchew, ponieważ w kapuście nie było). Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu, posolić i popieprzyć. Gdy kapusta jest już miękka odcedzić ją, dodać podsmażone pieczarki i cebulę. Wymieszać. Posiekać, ale nie ma konieczności by było to bardzo drobno. W razie potrzeby dosolić i popieprzyć.



Ciasto:

1. Przy użyciu świeżych drożdży:

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą. Dodać rozczyn, resztę mleka i wyrabiać ciasto. Powoli dodawać stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione, uformować kulę. Miskę lekko natłuścić olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Przy użyciu suchych drożdży:

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą. Masło rozpuścić w rondelku. Do mąki wlać mleko z drożdżami, wymieszać, i dolewać powoli rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Uformować kulkę, naoliwić miskę i pozostawić w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 





Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować. 











Powycinać kwadraty. Na kwadrat kłaść po łyżce farszu i sklejać. Końcówki można docisnąć widelcem. Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min. 



Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz położyć farsz na ciasto i je zrolować. Wyjdzie tak jak na zdjęciu :)


Smacznego!!!

Komentarze

  1. Super propozycja, takie pierożki z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły bardzo smaczne :)
      Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie.

      Usuń
  2. Wyglądają świetnie te pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi wyszły suche i twarde ;(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :