Pierogi z truskawkami z sosem.

Pierogi z truskawkami to danie, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Nie bez powodu tak utkwiły mi w pamięci. Ich robienie zaczynało się wczesnym rankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na pole i nazbierać owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo śmiechu. Po powrocie do domu robiło się mniej miło, gdyż trzeba było odrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały w kuchni same. Robiły soki oraz kompoty, na szybko jakiś koktajl dla dzieci i oczywiście na obiad pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe?


Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów)

Ciasto:
  • 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania.
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • ok. 230ml gorącej wody.
Ponadto:
  • 500g truskawek do pierogów,
  • 235 g truskawek na sos,
  • 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce),
  • 60ml mleka.
Przygotowanie:

Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki.
Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka.
Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z łyżką cukru. 

Kłaść po kilka kawałków na wycięte kółko i skleić dobrze brzegi. 

Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować i powtórzyć czynności z wycinaniem kółek i klejenia pierogów. Powtarzać czynność do wykorzystania całego ciasta.

Zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić pierogi. Drewnianą łyżką lekko od spodu zamieszać. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, po bardzo krótkiej chwili wyciągnąć je. Podawać polane sosem truskawkowym.

Sos: 235g truskawek zblenderować z cukrem i mlekiem. Jeżeli nie wszystkie truskawki zostały wykorzystane do nadzienia pierogów, dodać je do sosu.


 



Myślę, że cały opis, który umieściłam na samym początku jest wystarczającym wytłumaczeniem tego, dlaczego akurat pierogi z truskawkami kojarzą mi się z moją mamą oraz dlaczego akurat ten przepis bierze udział w konkursie :)
Mama to potrafi!
Przepis bierze udział w konkursie na http://www.comfortfood.pl/.

Smacznego!!!

Komentarze

  1. Kocham pierogi z owocami i serem są nie do pokonania. Wypróbuj sobie taki myk podczas robienia pierogów, a raczej ich ciasta. Po zrobieniu, przykryj miską i niech tak sobie odpocznie 30 min. Zobaczysz o ile lepiej będzie dało się obrabiać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cenię sobie wszystkie rady i wskazówki. Także następnym razem wypróbuję na pewno.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ja też lubię najbardziej z truskawkami, ale wolę dodatek w postaci śmietanki bitej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bitą śmietaną jeszcze nie próbowałam pierogów. Trzeba będzie kiedyś spróbować :)

      Usuń
  3. Rany. Ale cuda. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super uwielbiam takie pierogi z truskawkami i do tego ten sos- obłęd.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z sosem są najlepsze :)
      Pozdrawiam i już zaglądam do Was.

      Usuń
  5. Poprostu kocham te pierogii, u mnie w rodzinnym domu te króloway

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :