Biszkopt z budyniem i galaretką.

Ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)
 



Składniki:
  • 2 spody biszkoptowe do tortów,
  • 2 galaretki,
  • 400g truskawek.
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe,
  • 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru),
  • 200g masła,
  • 1l mleka.
Przygotowanie:

 Galaretki rozpuścić w 0,9l wody.

Odlać trochę mleka i wymieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści i mleko  zacznie się gotować dodać rozpuszczony budyń. Zamieszać, gdy zrobi się gęsty odstawić z ognia. Pierwszy spód biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę  gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

 

 

 



 

Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :