Biszkopt z budyniem i galaretką.

Ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten biszkopt jest idealny :)
 



Składniki:
  • 2 spody biszkoptowe do tortów,
  • 2 galaretki,
  • 400g truskawek.
Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe,
  • 6łyżek cukru (jeżeli budynie są bez dodatku cukru),
  • 200g masła,
  • 1l mleka.
Przygotowanie:

 Galaretki rozpuścić w 0,9l wody.

Odlać trochę mleka i wymieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści i mleko  zacznie się gotować dodać rozpuszczony budyń. Zamieszać, gdy zrobi się gęsty odstawić z ognia. Pierwszy spód biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę  gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by budyń odparował. Przykryć drugim spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.

 

 

 



 

Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :