Frykasy z mięsem mielonym / Mięso

Moi przyjaciele je pokochali. Mówią, że to jedne z najlepszych przekąsek jakie mieli przyjemność spróbować. Mam nadzieję, że jeszcze nie jednej, lecz wielu osobom frykasy z mięsem mielonym zasmakują i będą gościć na stole.



Składniki:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej tortowej,
  • 300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka),
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1łyżka bazylii,
  • łyżka oliwy lub oleju.
Ponadto:
  • 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki - temperatura pokojowa,
  • 150 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa,
  • jajko,
  • kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania frykasów,
  • garść posiekanej świeżej bazylii,
  • 250g mięsa mielonego,
  • 1 mała cebula,
  • oliwa lub olej,
  • sól, pieprz, majeranek.
Sos majonezowo czosnkowy:
  • 5-6 czubatych łyżek majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 284ml słodkiej śmietany,
  • pieprz,
  • kilka ząbków czosnku. 
Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią.


Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej lub oliwę. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do miski na środek. Robiąc okrężne ruchy palcem łączyć mąkę z rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę ciepłej wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Aby przyspieszyć czas wyrastania ciasta można miskę położyć na garnku z ciepłą wodą. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części. 
Ciasto rozwałkować. Gdy robisz to na silikonie nie ma potrzeby podsypywania mąki pod ciasto, w innych przypadkach lepiej użyć mąki by nie było problemu z przyklejaniem się. Placek ciasta posmarować koncentratem pomidorowym Pudliszki, położyć farsz (tak jak na zdjęciu poniżej). Kładąc farsz w drugą stronę uzyskuje się dłuższe frykasy. Ja osobiście robię i krótkie i długie. Ciasto złożyć wpół. Pomagając sobie widelcem skleić końce. Wyciąć paski, które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem, kminkiem lub inną przyprawą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20-25minut. 

Sos majonezowo czosnkowy: Śmietanę, ketchup oraz majonez nałożyć do jednej miski. Czosnek obrać i wycisnąć. Wszystkie składniki wymieszać (można zblenderować) doprawiając pieprzem.






Smacznego!!!
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie :) Koniecznie przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :