Kaszak

Smak, który  z pewnością przypomni niejednej osobie dzieciństwo. Ja muszę jednak się przyznać, że jadłam je dzisiaj pierwszy raz. Jestem miło zaskoczona ponieważ jest bardzo smaczne.






Składniki:
  • 1l mleka,
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g),
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru ( w zależności jakie kto słodkie lubi),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (10g),
  • 1szklanka kaszy manny,
  • 2 łyżki kakao (12g) wymieszane w minimalnej ilości wody,
  • 2 duże paczki herbatników ( ok.60 sztuk na dwie warstwy).
Polewa:
  • 110g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki mleka.
Ponadto:
  • małe cukiereczki do dekoracji (niekoniecznie).
Przygotowanie:

Przygotować blaszkę do ciasta, wyłożyć ją folią aluminiową i wyłożyć na spód pierwszą warstwę herbatników.










Mleko zagotować z masłem (margaryną) i cukrami ( dość często mieszać). Gdy się mleko zagotuje powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Gdy masa zrobi się gęsta, ściągnąć z palnika lub na bardzo wolnym ogniu pozostawić i dodać kakao, również cały czas mieszać. Gdy masa jest już jednolita, wylać ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Poczekać chwilkę aż lekko odparuje i poukładać drugą warstwę herbatników.

Przygotować polewę: Masło rozpuścić na wolnym ogniu z cukrem pudrem i mlekiem. Na koniec dodać kakao i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej polewy. Odstawić na chwilę by lekko przestygła, ale nie całkowicie. Jeszcze ciepłą polewę wylać na ciasto, rozprowadzić i udekorować. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce.
 

 

 


 
 
Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :