Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą / Mięso

Klopsiki w sosie pomidorowym z czerwoną soczewicą, z dodatkiem pieczarek oraz świeżą zieloną pietruszką. Danie bardzo smaczne i sycące. Polecam wszystkim na najbliższy obiad :)






Składniki:

  • 600g mięsa mielonego,
  • 3 cebule,
  • 300g pieczarek,
  • 3-4 łyżki masła,
  • 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • świeża zielona pietruszka ( 2-3 garście),
  • 65g czerwonej soczewicy,
  • jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • łyżka musztardy,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 2 i 1/2 szklanki wody.
Przygotowanie:

Pieczarki pokrojone w ćwiartki podsmażyć razem z dwiema cebulami pokrojonymi w półksiężyce, na łyżce masła, lekko popieprzyć i posolić.

Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, łyżkę musztardy, bułkę tartą. Po całości polać mlekiem i odstawić na chwilę by bułka zmiękła. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Uformować nieduże kulki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na 2-3 łyżkach masła. 

Podsmażone pieczarki z cebulą oraz mięso razem połączyć. Zalać wodą i pozostawić na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje dodać soczewicę, mieszać dość często. Gdy soczewica zacznie dochodzić do siebie (należy uważać by jej nie rozgotować) dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki. Mieszać cały czas do zagotowania. Na koniec spróbować czy nie ma potrzeby dodania przypraw. Jeżeli mięso i pieczarki były dobrze doprawione, to najprawdopodobniej więcej przypraw już nie będzie trzeba dodawać. 
Tuż przed podaniem do potrawy dodać posiekaną świeżą pietruszkę.









Smacznego!!!
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :