Ryż z marchwią.

W dniu kiedy jest na obiad rosół i w planach również jest drugie danie, można zrobić bardzo smaczny ryż. Wystarczy zrobić więcej około 4 szklanek  rosołu i wrzucić dodatkowo dwie marchwie.
 



Składniki:
  • ok. 4 szklanek bulionu,
  • 2 marchwie, ugotowane,
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 mniejsza cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ewentualnie dodatkowo sól, pieprz,
  • łyżka masła.
Przygotowanie:

 Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula będzie już miękka dodać ryż, chwilę razem podsmażyć. Wlać 2 szklanki bulionu. Gdy ryż zacznie dochodzić do miękkości, dodać zblenderowaną marchew w małej ilości bulionu. Gdyby było mało bulionu, a ryż nadal był twardawy, dolewać po trochu bulionu. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :