Ananasowiec - z kokosem

Minęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale dostałam pozwolenie na publikację :)






Składniki: ( na średnią blaszkę, wym.ok 35X24cm)

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny (250g) - miękkiej,
  • 4 żółtka.
Beza:
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10dkg wiórek kokosowych.
Przygotowanie:

Bezę i biszkopt piec osobno.

Biszkopt:

 Przygotować odmierzone składniki. Białko ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli cukier i żółtka ( żółtka wcześniej wymieszać widelcem z 1 łyżką wody). Mąki z proszkiem do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie delikatnie, łyżka po łyżce dodawać do ubitych białek i delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłozyć delikatnie masę. Piec w rozgrzanym piekarniku 170-180 stopni i piec ok.20min. ( w zależności od piekarnika - sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy po wyjęciu, oznacza, że biszkopt jest gotowy).

Krem:

Ananasy z puszki pokroić w kostkę.
Zagotować sok z puszki ananasa (całość) z cukrem. Budyń wymieszać w 1/2 szkl. wody i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i gotowy budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę utrzeć z żółtkami. 
Gdy budyń całkowicie ostygnie połączyć z utartą margaryną. Na wolnych obrotach miksera do margaryny dodawać powoli łyżka po łyżce budyń. Gdy masa jest już gotowa dodać do niej pokrojone w kostkę ananasy. Łyżką delikatnie połączyć.

Beza:

 Białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Gdy piana jest już sztywna delikatnie ją połączyć z wiórkami kokosowymi. Piec w formie wyożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 150 stopniach ok.1h - gdyby beza za szybko nabierała koloru zmniejszyć temperaturę. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki i pozostawić do ususzenia.

Na biszkopt wyłożyć krem i na wierzch położyć bezę.


 Smacznego!!!

Komentarze

  1. uwielbiam to ciasto u mnie w rodzinie od lat zadna impreza nie moze sie bez niego obejsc

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm zapisuje przepis.
    Wydaje sie proste.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmm mogę wpaść na kawałeczek i kawkę? :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, niestety już nie ma. Może następnym razem :)

      Usuń
  5. O mniam, takiego cuda to bym sobie zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :