Sałatka ogórkowa z miodem.






Składniki:

Zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 szklanka octu.
Ponadto:
  • ogórki,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz w ziarnach,
  • cebula,
  • papryka czerwona.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na zalewę zagotować.

Na dno każdego słoika (słoik 380ml) dodać : 1/4 łyżeczki gorczycy , 2 ziarenka ziela angielskiego,4 ziarenka pieprzu, plaster cebuli, kawałek ( pasek) czerwonej papryki. 
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę i powkładać do słoików. Dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą ( do zakrętki). Pasteryzować 5 - 8min. Po pasteryzacji słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.



Przepis dostałam od mamy mojego męża. Pierwszego źródła nie znam.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Brzmi dobrze, robiłam w tym roku z miodem i musztarda, ale z samym miodem nie. zatem jak tylko podrosną w ogródku robię. czy ogórki muszą być obrane?

    -
    http://kawawszklance.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze skórką nie jadłam . Można by było jeden słoik zrobić i na przyszły rok by było wiadomo :) Pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :