Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Składniki: ( forma o wym. 38x25cm )

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (330g),
  • 125g masła zimnego,
  • 1/2 szklanki cukru (120g),
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa twarogowa:
  • 1kg tłustego twarogu,
  • 1 szklanka cukru (230g),
  •  2 duże łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko całe,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju (125ml),
  • 2 szklanki mleka (500ml),
  • 5 białek,
  • szczypta soli.
Kruszonka:
  • 1 paczka wiórek kokosowych (200g),
  • 1 żółtko,
  • 65-85g miękkiego masła.
Ponadto:
  • puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu (250g po odsączeniu),
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do posypania formy.

 Przygotowanie:


 Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem.

 Twaróg zmielić trzykrotnie. Wszystkie składniki na masę twarogową ( oprócz białek, szczypty soli i dwóch łyżek cukru) razem zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier.

Ubitą pianę powoli i delikatnie połączyć ze zmiksowaną masą - można połączyć mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach.

Masę wylać do formy. Poukładać odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35min w 180stopniach.

Składniki na kruszonkę razem zagnieść.  Kruszonką obsypać górę ciasta i piec jeszcze 15minut. Górę ciasta można przykryć folią luminiową by wiórki się za mocno nie spiekły.
Gdy czas pieczenia upłynie, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do ostygnięcia.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. klasyka z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten sernik, mniam, po proszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pizzę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :