Ślimaczki szynkowe

Ślimaczki szynkowe są bardzo fajną przekąską. Robi je mama mojego męża, według przepisu z opakowania ciasta francuskiego "Smakowite!". Zapisuję go sobie gdyż z pewnością będę do niego wracać. Farsz jest na tyle fajny, że można go urozmaicać i dodawać swoje ulubione składniki. Również nie ma konieczności trzymania się sztywno gramatury poszczególnych składników. 



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 żółtko do posmarowania.
Nadzienie:
  • 15dkg gotowanej szynki ( tu użyta została szynka konserwowa),
  • 1 cebula,
  • zielona pietruszka lub szczypiorek,
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 1 białko,
  • 15dkg sera żółtego,
  • pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:

 Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon.
 Zawinięte ciasto pokroić w paski.
 Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
 Ślimaczki posmarować żółtkiem ( na zdjęciu widać ślimaczki zrobione z dwóch ciast francuskich). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni C i piec ok. 15-18min. ( czas pieczenia może się jeszcze wydłużyć, dlatego najlepiej ocenić samemu)



Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Oj już wyobrażam sobie jak one smakują :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosta i pyszna przekąska, przepadam za takimi :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie!!!🍴

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam!!!!! W Sylwestra zrobiły furorę wśród moich znajomych. Są po prostu przepyszne!!!!!!!!!! Tylko nie można za bardzo przypiec, bo zrobią się trochę twarde. Mój piekarnik piecze nie równomiernie i stąd to wiem. Dzięki Monisiu za zarąbisty przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje wczoraj mocniej zarumieniłam, ale na szczęście chyba jeszcze nie do tego stopnia by zrobiły się twarde później :) Cieszę się, że wszystkim smakowały. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ciasto francuskie trzeba wziac te rosnace? Czy te zwykle? Z gory dziekuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam ciasto francuskie, które rośnie. Nigdy nie spotkałam się z takim, które by nie rosło. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziekuje za odp. W uk jest nie rosnace ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :