Tort śmietanowo - truskawkowy

Chciało by się zaśpiewać 30 lat minęło jak jeden dzień :) A na tę okazję tort zrobiony przez mojego szwagra. To dzięki niemu jest dzisiejszy wpis, a raczej przepis. Muszę go pochwalić, że naprawdę bardzo pysznym tortem mnie i mojego męża obdarował. Jeszcze raz dziękuję :)









Składniki:

  • biszkopt ( gotowy lub upieczony w domu - tak by były 3 spody),
  • dżem truskawkowy,
  • 450g truskawek ( świeże lub mrożone),
  • 0,5l śmietanki tortowej 36%,
  • 2x500 ml śmietanki lub 3x330ml śmietany 30%,
  • owoce do dekoracji,
  • syrop z brzoskwiń (można zastąpić syropem lub sokiem o innym smaku) do nasączenia,
  • cukier,
  • 5xśmietan fix,
  • 8 łyżeczek cukru.
Przygotowanie:


 Pierwszy spód biszkoptu nasączyć syropem z brzoskwiń lub syropem o innym smaku .
Następnie posmarować dżemem truskawkowym. Ubić na sztywno śmietankę 30% z 6 łyżeczkami cukru oraz 3 opakowaniami śmietan fix . Podzielić ją na trzy części. Pierwszą część wyłożyć na dżem.

Uwaga!!! Najlepiej śmietankę podzielić na trzy części i warstwy przekładać świeżo ubitą śmietanką.
 Przykryć drugim spodem, który również należy nasączyć syropem.


 Świeże truskawki zblenderować z cukrem - ilość cukru zależy od słodkości owoców oraz od własnego smaku.

Jeżeli użyte mają być truskawki należy je lekko rozmrozić, pokroić na mniejsze części i dodać do nich cukier. Chwilę pozostawić na durszlaku by je odsączyć.
 Gotowe owoce wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozsmarować.
Ponownie wyłożyć drugą część ubitej śmietanki.
 Przykryć trzecim spodem.
 Nasączyć.

Na górę tortu wyłożyć trzecią część śmietany, rozsmarować.

Ubić na sztywno śmietankę 36% z dwoma opakowaniami śmietan fix i dwoma łyżeczkami cukru. Posmarować nią boki oraz resztę użyć do dekoracji.
Udekorować według własnego pomysłu.

Włożyć na conajmniej 2h do lodówki.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :