Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym.



Składniki:

Roladki:
  • 300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony),
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • ok.700g piersi kurczaka,
  • łyżka masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz, sól, słodka czerwona papryka,
  • mąka,
  • olej do smażenia.
Sos pieczarkowy:
  • 350g pieczarek, 
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • 1l bulionu,
  • 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach).
Przygotowanie:


 Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ze szpinaku oderwać ogonki, wymyć i przelać dwa razy wrzącą wodą.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula zmięknie dodać szpinak i suszone pomidory. Doprawić pieprzem i słodką czerwoną papryką. Chwilę razem poddusić i wyłożyć na sitko do odsączenia oraz do ostygnięcia.
Piersi z kurczaka przekroić na niegrube plastry i rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć, położyć farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Zawinąć dobrze i obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami.



Sos pieczarkowy:

Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka topionego i mieszać do zupełnego jego roztopienia.

Roladki podawać polane sosem pieczarkowym.


Smacznego!!!

Komentarze

  1. kurczak, szpinak, pieczarki - wszystko to, co lubię najbardziej :) pychotka!
    bardzo podoba mi się blog :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! Smakowity pomysł na obiad, zapisany!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pysznie, taki obiad na niedzielę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :