Sałatka z tuńczykiem





Składniki:

  • 4 jajka, ugotowane na twardo, starte natarce jarzynowej, na dużych oczkach,
  • 100g ryżu, ugotowanego w osolonej wodzie. odsączonego, ostudzonego,
  • 250g rzodkiewki, startej na tarce, na dużych oczkach,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g), odsączonego (po odsączeniu 2x130g),
  • puszka kukurydzy, odsączonej,
  • majonez ( ilość według własnego smaku),
  • pęczek szczypiorku, pokrojonego,
  • 85g startego sera żółtego,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. 

Jeżeli sałatkę chcemy podać warstwowo, poniżej wymieniłam kolejno warstwy ( choć to można zmienić według własnego upodobania):
  • ryż,
  • sól,pieprz,
  • majonez,
  • rzodkiewka,
  • tuńczyk,
  • majonez,
  • kukurydza ,
  • jajka, 
  • sól,pieprz,
  • ser żółty,
  • majonez,
  • szczypiorek.
Robiąc sałatkę warstwową nie mamy za bardzo przed podaniem, jak ją spróbować na smak. Dlatego radzę ostrożnie z ilością soli. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :