Kisiel z jabłek i mięty





Składniki ( na dwie średnie lub jedną większą porcję):

  • 2 średnie jabłka,
  • 2 gałązki świeżej mięty (można dać więcej by uzyskać mocniejszy jej aromat),
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru ( można dać więcej jeżeli jabłka są kwaśniejsze),
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:

Jabłka obrać i usunąć środek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać szklanką wody (250ml), dodać cukier i dwie gałązki mięty ( z taką ilością mięty kisiel wyjdzie z jej bardzo delikatnym aromatem, także do uzyskania mocniejszego jej aromatu dodać więcej gałązek). Gotować na niedużym ogniu ok.10-15min. - do momentu aż jabłka będą miękkie. Wyjąć gałązki mięty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczanę wcześniej rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody. Zamieszać i gdy zgęstnieje ściągnąć z ognia. Włożyć do salaterek wcześniej przelanych zimną wodą.

Uwaga!!! Jeżeli nie lubisz gdy kisiel ma kawałki owoców, możesz przed dodaniem mąki ziemniaczanej przetrzeć jabłka  przez sitko. Następnie zagotować i dopiero dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie.










Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Na taki deser chętnie się wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny kisielek, mniam ... Uwielbiam właśnie taki i bardzo często robię.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :