Krokiety z kaszą gryczaną



Składniki (na 8 krokietów):

Farsz:

  • 100g kaszy gryczanej,
  • 350g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 120g suszonych pomidorów, odsączonych,
  • 60g startego sera żółtego,
  • olej do smażenia.
Ciasto:
  • 400gmąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 250ml wody,
  • 400ml mleka,
  • sól.
Panierka:
  • 2 jajka,
  • odrobina mleka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie:

Farsz:

Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć.
Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać razem z serem żółtym. Doprawić do smaku.

Ciasto :

Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać (zmiksować). Usmażyć naleśniki.

Krokiety:

Naleśniki zawinąć razem z farszem ( sposób zawijania tak jak tu kliknij).

Jajka roztrzepać z odrobiną mleka, soli i pieprzu.

Zawinięte krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Posmażyć na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron, na złoty kolor.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :