Omlet z bekonem.



Składniki: ( Na jedną porcję, mała patelnia. Gdy masz normalnej wielkości patelnię użyj podwójnej ilości składników.)

  •  2 jajka,
  • 40g bekonu,
  • 1/4 niedużej cebuli,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • sól (niekoniecznie), pieprz,
  • olej lub oliwa z oliwek.


 Przygotowanie:


Cebulę pokroić w kostkę.
Bekon pokroić w kostkę lub w paski (tj.na zdjęciu).
Cebulę i bekon podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (na oliwie lub oleju).

 Jajka zmiskować( omlet będzie bardziej puszysty ) z pieprzem i odrobiną soli ( sól można ominąć gdyż bekon daje wystarczająco słony smak i można łatwo przesolić) i wylać na patelnię. Położyć pomidorki koktajlowe przekrojone wcześniej na pół. Smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem. Gdy góra będzie prawie cała ścięta obrócić omlet i smażyć jeszcze przez kilka sekund.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Śniadanie wręcz idealne... uwielbiam klasyk, a u Ciebie jest ona świetni podana :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :