Sernik złota rosa






Składniki: (blacha o rozm. 40X25cm)

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej tortowej,
  • 85g cukru pudru,
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
  • 85g zimnego masła niesolonego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego,
  • 1/2 szklanki oleju (125ml),
  • 1 jajo,
  • 4 żółtka,
  • 250g cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 2 szklanki mleka (500ml).
Pianka:
  • szczypta soli,
  • białka z 6 jaj,
  • 260g cukru.
Ponadto:
  • masło do wysmarowania blachy,
  • mąka do obsypania blachy.
Przygotowanie:

Ciasto:

Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Zagniecione ciasto rozwałkować tak by było na całej powierzchni spodu blachy. Ponakłuwać widelcem.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować - tak by powstała jednolita masa. Wylać na blachę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 45min.

Pianka:

Jajka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier - ubijać do momentu uzyskjania sztywnej, gładkiej masy.  Ubitą pianę wyłożyć na ciasto i piec 15min.

Uwaga!!! Piec w rozgrzanym piekarniku do 170stopni C. 45min. ciasto z masą serową + 15min. z pianką = łącznie 1h.

Kropki na wierzchu ciasta, tzw. złota rosa wyjdą same gdy ciasto ostygnie.









Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Uwielbiam serniki. Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojezu jak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie jeden z moich sernikowych faworytów - delikatny, leciutki... Niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :