Ciasto miodowe

Zdecydowanie na takie ciasto miałam ochotę. Niestety nie miałam sprawdzonego przepisu na nie i musiałam zdać się na poszukiwania w internecie. Wyboru jest mnóstwo i pojawił się zawrót głowy, gdyż trzeba było wybrać ten jeden, który wydaje się najlepszy. Wybrałam przepis z bloga bake "e" cake kliknij tu. I wiecie co?  Nie mogłam trafić lepiej, gdyż ciasto jest po prostu przepyszne!!!




Składniki: (rozm. blaszki od dołu 37x22cm, a od góry 40x25cm)

 Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 250g margaryny do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płynnego miodu.
Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 budyń waniliowy bez cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oleju.
Masa budyniowa:
  • 1l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250g margaryny ( ja użyłam masła niesolonego),
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru.
Ponadto:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotowana przez ok.3h) lub puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 300g orzechów włoskich.
Przygotowanie:

Ciasto miodowe:

Wszystkie składniki na ciasto miodowe wymieszać i zagnieść. Dobrze zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto, tak by było na całej powierzchni spodu blaszki. Piec przez 15minut w nagrzanym piekarniku do 180stopni C. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo - należy pamiętać by piec w tej samej wielkości blaszkach.

Biszkopt:

Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut.

Masa budyniowa:

2/3 litra mleka zagotować z cukrem i margaryną. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami - tak by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje i masło będzie całkowicie rozpuszczone dodać mleko z wymieszanymi składnikami. Cały czas mieszać, do momentu aż masa będzie gęsta. Gorącą masą budyniową przekładać kolejno upieczone placki: miodowy - masa budyniowa - biszkopt - masa budyniowa - miodowy.

Na samą górę wylać kajmak i posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi, lekko je wciskając w masę.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, włożyć do lodówki i schłodzić.






Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Pycha przekładaniec! Mogę się wprosić na kawałeczek? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda po prostu cudownie! Musiało rozpływać się w buzi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :