Ciasto z lodówki zwane Rocky Road Fridge Cake

       Zawsze wychodząc ze sklepu zabieram ze sobą gazetę, gdzie znajduje się kilka przepisów. Jakiś czas temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu Asda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się przestraszyłam, że coś źle zrobiłam bo moje wyglądało zupełnie inaczej niż na zdjęciu w gazecie. 
       Ja u siebie w przepisie podaję tyle czekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej. 


Składniki:
  • 300g czekolady mlecznej do gotowania,
  • 125g masła niesolonego,
  • 200g herbatników,
  • 180g mini pianek marshmallows,
  • 5ml aromatu waniliowego (do ciast, kremów i ponczu).
Przygotowanie:

Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do naczynia odpowiedniego do rozpuszczania czekolady na parze wodnej. W garnuszku zagotować wodę, zmniejszyć temperaturę i położyć naczynie z czekoladą i masłem. Od czasu do czasu zamieszać, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i wymieszać z piankami,aromatem waniliowym oraz ostygniętą czekoladą. Przełożyć do foremki, najlepiej silikonowej ( lepiej się wyciąga gotowe ciasto). U mnie wyszło masy na dwie foremki silikonowe, jedna o wymiarach 10cm x 22cm, a druga mniejsza ( lecz czym szerszą i większą użyjesz foremkę, a ciasto będzie niższe - łatwiej będzie się je kroić). Gotową masę w formie docisnąć dłonią, tak by składniki nie były luźne. Włożyć do lodówki do momentu połączenia się masy.




Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :