Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym




Składniki:

  • 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp),
  • 250g pieczarek,
  • 500ml gęstego soku pomidorowego,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 świeże papryki (czerwona i żółta),
  • puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g),
  • 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle),
  • sól, pieprz, bazylia,
  • olej.
Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Makaron nie musi być ugotowany do zupełnej miękkości. Makaron przelać zimną wodą i odcedzić.

Mięso mielone podsmażyć na odrobinie oleju. Podczas smażenia delikatnie posolić i popieprzyć.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.


Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego.










Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec ok.30min. Piec pod przykryciem.


Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :