Maślane ciasteczka



Składniki:

Ciasto:

  • 225 masła, miękkiego,
  • 50g drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu (olejku) waniliowego,
  • 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito.
Ponadto:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • czereśnie w syropie ( koktajlowe).
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe lub jeszcze inne, według własnego pomysłu. Czereśnie pokroić na mniejsze kawałki lub na pół i wcisnąć w ciastka. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190stopniach C przez ok.10-15min. - do nabrania złotego koloru. Po wyjęciu położyć na kratce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rozpuścić czekoladę, zamoczyć kawałek każdego ciastka i pozostawić do zastygnięcia czekolady.



  
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Hamlyn All Colour 'Million Menus Cookbook'.

Smacznego!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :