Omlet z dżemem jako mini torcik

Biszkoptowy omlet z dżemem w formie mini torcika, to pomysł na śniadanie dla osób lubiących słodkie poranki. 



Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru walilinowego.
  • szczypta soli,
  • dżem Łowicz ( najlepiej dwa smaki, u mnie był: truskawkowy i z owoców leśnych),
  • mała gałązka mięty,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • pół małej brzoskwini z syropu,
  • 1-2 łyżeczki miodu (niekoniecznie),
  • łyżeczka masła.
Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i powoli wsypywać mąkę oraz dodawać powoli żółtka. Gdy masa jest już jednolitej konsystencji, można rozgrzać patelnię z odrobiną masła. Usmażyć czatery małej wielkości omlety - ja pomogłam sobie foremkami do deserów. 
Przekładać omleta dżemem. Na górę torcika dodać jogurt greki i brzoskwinię oraz miętę. Osoby lubiące bardziej słodkie dania mogą na talerz dodać jeszcze kilka kropel miodu.






Smacznego!!!
Dżem dobry, pobudka

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :