Pieczone ziemniaki z boczkiem

Bardzo lubię pieczone ziemniaki i czasem sobie urozmaicam ich zrobienie. Ostatnio napotkałam się na zdjęcie ciekawie podanych ziemniaków. I oczywiście musiałam też spróbować. Różnymi składnikami ludzie je przekładają. Ja postawiłam na sam boczek i na koniec delikatnie posypałam serem żółtym.



Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • boczek - ok. 26-30 cienkich plasterków,
  • garść startego sera żółtego,
  • olej lub oliwa,
  • przyprawa do ziemniaków.
Przygotowanie:

Ziemniaki porządnie umyć, ponacinać  - uważając by do końca nie przekroić. Plasterki boczku przekroić jeszcze na pół i powkładać w poprzekrajanego ziemniaka. Olejem lub oliwą delikatnie posmarować ziemniaki. Posypać przyprawą do ziemniaków. Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec conajmniej 60min. ( jeżeli ziemniaki są naprawdę duże) w piekarniku nagrzanym do 200stopni C. Więcej niż połowę czasu piec pod przykryciem, później piec bez niego. Na koniec sprawdzić długią wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Po wyjęciu posypać serem żółtym, który się po chwili rozpuści.






Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Przepysznie to wszystko wygląda ! Zapraszam do odwiedzenia mnie na fb i na moim blogu http://racocina.blogspot.com do zobaczenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :