Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem




Składniki: Na 23 pierogi

Farsz:

  • 140g szpinaku ( ja miałam świeży),
  • 50g bekonu,
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100g),
  • 1/2 cebuli,
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy,
  • sól, pieprz,
  • smalec.
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • niepełna szklanka gorącej wody,
  • szczypta soli.
Ponadto:
  • 1/2 cebuli,
  • 75g bekonu,
  • smalec,
  • sól i ciut oleju do gotującej się wody.
Przygotowanie:

Farsz:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno pokroić. Cebulę i bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości smalcu. Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony.


Ciasto: ( jeśli robisz pierogi z grubym ciastem zrób z większej ilości mąki)

Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto - należy uważać by się nie oparzyć wodą (najlepiej na początku składniki łączyć łyżką). Ciasto cieńko rozwałkować, podsypując delikatnie spód mąką by się nie przykleiło do stolnicy. Szklanką wykrawać krążki. 
Nakładać farsz i dobrze zlepiać pierogi. Zagotować wodę, osolić i dodać odrobinę oleju. Pierogi podzielić na dwie tury gotowania. Gdy woda się zagotuje wrzucić połowę pierogów, drewnianą łyżką zamieszać je delikatnie od spodu. Chwilę po wypłynięciu na wierzch wyciągać pierogi. Z drugą porcją zrobić tak samo.

Cebulę i bekon pokroić w kostkę, razem podsmażyć na smalcu.

Pierogi podawać z cebulką i bekonem.






Smacznego!!!


Komentarze

  1. Pierogi z kaszą gryczaną odkryłam ostatnio i muszę przyznać że to prawdziwe zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego przepisu szukałam i chętnie go wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :