Tosty całkiem inaczej


Słodkie ruloniki z chleba tostowego z dżemem, to smaczny pomysł na śniadanie i nie tylko.




Składniki:
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • dżem Łowicz ( u mnie były dwa smaki: truskawkowy i z owoców leśnych),
  • łyżka syropu z brzoskwiń (może być sok z cytryny wymieszany z cukrem),
  • pół brzoskwini z syropu (można zastąpić innym owocem),
  • 2 łyżeczki rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszanych),
  • odrobina masła do posmarowania foremki.
Przygotowanie:

Odciąć skórki z chleba. Chleb rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Zawinięty chleb lekko nasmarować syropem z brzoskwiń. Przekroić na pół i ułożyć w wysmarowanej masłem foremce ( najlepiej takiej do sufletów). Brzoskwinię pokroić w paski i włożyć między ruloniki chleba. Z góry skropić syropem z brzoskwiń. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stopni C i zapiekać 25-30minut - do momentu aż chleb od góry będzie delikatnie chrupki. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać - ponieważ gorącym dżemem łatwo jest się oparzyć. Podawać posypane cukrem pudrem.




Smacznego!!!
Dżem dobry, pobudka

Komentarze

  1. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :