Tosty całkiem inaczej


Słodkie ruloniki z chleba tostowego z dżemem, to smaczny pomysł na śniadanie i nie tylko.




Składniki:
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • dżem Łowicz ( u mnie były dwa smaki: truskawkowy i z owoców leśnych),
  • łyżka syropu z brzoskwiń (może być sok z cytryny wymieszany z cukrem),
  • pół brzoskwini z syropu (można zastąpić innym owocem),
  • 2 łyżeczki rodzynek i suszonej żurawiny (wymieszanych),
  • odrobina masła do posmarowania foremki.
Przygotowanie:

Odciąć skórki z chleba. Chleb rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon. Zawinięty chleb lekko nasmarować syropem z brzoskwiń. Przekroić na pół i ułożyć w wysmarowanej masłem foremce ( najlepiej takiej do sufletów). Brzoskwinię pokroić w paski i włożyć między ruloniki chleba. Z góry skropić syropem z brzoskwiń. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stopni C i zapiekać 25-30minut - do momentu aż chleb od góry będzie delikatnie chrupki. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać - ponieważ gorącym dżemem łatwo jest się oparzyć. Podawać posypane cukrem pudrem.




Smacznego!!!
Dżem dobry, pobudka

1 komentarz:

  1. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :