Zapiekane muszle makaronowe z farszem.



Składniki:
  • 250g makaronu w kształcie dużych muszli,
  • 380g piersi z kurczaka,
  • 300g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony),
  • 1 łyżka masła,
  • olej,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 320g startego sera żółtego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 500g przecieru pomidorowego z kartonu,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju z solą i pieprzem.
Pieczarki pokroić w półksiężyce i podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę z solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia.
Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu.




Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić.











Usunąć grubsze ogonki ze szpinaku. Dwa lub trzy razy przelać szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany.








Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak.













Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem.












Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy.

Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20min. pod przykryciem. Następnie posypać resztą startego sera żółtego i zapiekać jeszcze 10minut.












Smacznego!!!


Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :