Kulki ryżowe



Składniki:

  • 135g ryżu ( trochę więcej niż 1/2 szklanki),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 2 i 1/2 szklanki wody,
  • sól, pieprz,
  • 140g papryki konserwowej ( najlepiej takiej bez skórki),
  • 60g suszonych pomidorów ( odsączonych),
  • 110g startego sera żółtego ( dwie garście),
  • garść zielonej pietruszki,
  • jajko,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • olej.
Przygotowanie:

Cabulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gdy już zmięknie dodać ryż i zalać wodą. Posolić i popieprzyć. Gotować do momentu aż ryż zmięknie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Ryżu nie wysuszać, najlepiej gdy będzie lepki. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę i pomidory suszone pokroić w kostkę - dodać do ryżu.
Pietruszkę posiekać i również dodać do ryżu. Na koniec dodać jeszcze starty ser żółty. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby posolić jeszcze i popieprzyć.

 Formować kulki, które obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zarumienienia się - najlepiej gdy olej sięga do połowy kulek.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :