Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym.




Składniki:

  • 8 plastrów schabu,
  • 1 cebula,
  • 125g boczku lub bekonu,
  • 1 papryka konserwowa, 
  • 1l bulionu,
  • 350g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • musztarda,
  • sól, pieprz,
  • garść posiekanego koperku,
  • olej,
  • 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików.
  • dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny.
Przygotowanie:

Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić w paski.
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Następnie na mięso położyć cebulę, boczek i paprykę. Zawinąć i zabezpieczyć przed rozpadnięciem się wykałaczkami lub specjalnymi nićmi. Każdą roladkę obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. 
Gdy mięso zacznie dochodzić do siebie pokroić pieczarki na półksiężyce i podsmażyć je na łyżce masła z odrobiną soli i pieprzu.

Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu do czasu mieszać, do całkowitego roztopienia się serka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można dodać więcej serków lub zrobić zawiesinę z mąki i wody ( ja zrobiłam zawiesinę). Ja w tym momencie wyjmuję wykałaczki z mięsa, ale nie ma takiej konieczności. Gdy sos jest gotowy dodać mięso i przez jeszcze chwilę razem dusić. Na sam koniec można jeszcze doprawić, jeżeli jest taka konieczność oraz dodać garść posiekanego koperku.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :