Zapiekane kulki ziemniaczane.

Pomysł na ziemniaki zaczerpnięty z książki Hamlyn new all colour cookbook - jedynie różnica w uformowaniu kształtu.




Składniki:

  • 660g obranych ziemniaków,
  • ok. 50g masła lub margaryny,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Ziamniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać wodę, postawić na chwilę na gazie by reszta wody odparowała. Spróbować na smak ziemniaki i sprawdzić czy jeszcze potrzeba jest dodania soli. Dodać pieprz, jedno jajko i masło lub margarynę. Pognieść ziemniaki na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i lekko go naoliwić. Nakładać kulki ziemniaków. Roztrzepać jajko i posmarować nim ukształtowane ziemniaki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170-180stopni C przez ok.20-25 minut - do zarumienienia.


Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :