Pieczona pierś z indyka




Składniki:

  • 1,8 kg piersi z indyka bez kości.
  • oliwa z oliwek.
Marynata:
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 łyżeczki warzywka ( jeżeli nie używasz kupnego, użyj własnej roboty ),
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniętego,
  • 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
















Składniki na marynatę razem wymieszać. 

 Natrzeć marynatą pierś z indyka. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc.










Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec bez przykrycia przez 30min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Pierś z indyka polać z wierzchu oliwą z oliwek i przykryć folią alumionową. Piec przez następne 50-55min.






Smacznego!!!

Komentarze

  1. Właśnie taką miałam na święta! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Super przepis, postaram się go wypróbować jutro w swojej kuchni ;) A widziałaś kiedyś takie foremki do ciasta w kształcie choinki ? Link

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie widziałam takich foremek. Może dlatego, że nie szukałam i mogły umknąć mojej uwadze :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :