Pierniczki na choinkę




Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 szklanki miodu,
  • 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej)
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika.
Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Powycinać pierniki.Słomką powycinać małe otwory - jeden otwór musi być na górze każdego piernika. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Jeżeli pierniki są cienkie piec ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.  Przechowywać w zamkniętym pudełku (metalowym lub plastikowym).
Pierniki można udekorować lukrem i różnymi cukiereczkami do dekoracji według własnego gustu. Aby powiesić pierniki na choinkę należy do każdej dziurki w piernikach dać sznurek lub nitkę.





Zdjęcia pierniczków robionych z mniejszą łyżką kakao, wyszły jaśniejsze:



5 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł ze słomką. :) Pierniczki wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanko czy te pierniczki są miękkie?? Poszukuję przepisu na miękkie pierniczki!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :