Rogaliki trzyskładnikowe




Rogaliki trzyskładnikowe, to rogaliki , które tak naprawdę mają 5 składników. Więc dlaczego ta nazwa? Myślę, że autorowi przepisu chodzi w nazwie o sam skład ciasta, który rzeczywiście składa się tylko z trzech składników :) A może pierwotnie autor nie nadziewał i nie posypywał ich cukrem pudrem ? Ja tego nie wiem, ale trzymam się nazwy i przepisu z jakim się spotkałam w internecie - bo właśnie stąd on pochodzi.

Składniki:

 Ciasto:

  • 3 szklanki mąki ( pojemność szklanki to 250ml) - 490g,
  • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% ( pojemność szklanki to 250ml),
  • margaryna - 250g.
Ponadto:
  • powidła śliwkowe ( lub inny dżem, czekolada itp.),
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Zimną margarynę pokroić w kostkę, dodać do reszty składników na ciasto i posiekać razem. Po chwili zagnieść ciasto i  uformować kulkę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.1h.








Ciasto podzielić na cztery części.


Każdą część rozwałkować na kształt koła. Pokroić na trójkąty - ja używam do tego noża do pizzy.










Na każdy trójkąt położyć małą łyżeczkę konfitury i zawinąć na kształt rogalika - od grubszej do cieńszej części.










Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym.

Piec przez 30min. w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.

Po wyjęciu, gdy rogaliki przestygną posypać cukrem pudrem.






Smacznego!!!

Komentarze

  1. Pysznie wyglądają :) zjadłabym z chęcią :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne dzis upieklam. Proste i szybkie do zrobienia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, stosunkowo szybko się robi, czego chcieć więcej? Uwielbiam te rogaliki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :